Atunci când cumpăraţi o maşină cu numere roşii (provizorii) şi este nevoie să fie schimbate cu altele (de ex. pentru că nu aveţi timp s-o înmatriculaţi până expiră numerele actuale), sunt o serie de paşi de făcut. Atenţie, pentru o maşină puteţi lua doar de 3 ori numere provizorii.
Eu am avut nevoie să fac asta în Ploieşti, însă am înţeles că se face similar peste tot. Pentru judeţul Prahova, gasiţi informaţii la http://www.prefecturaprahova.ro/permise-auto/Autorizatia-de-circulatie-provizorie-Documente.html
Acolo aveţi tot ce e nevoie, însă uneori e un pic mai dificil de decodificat ce scrie în acel document. O alternativă comodă este să mergeţi la un birou de copiat acte, însă este posibil să vă spună ceea ce scriu eu mai departe.
Mai jos sunt exact paşii pe care i-am facut eu (în calitate de persoană fizică) ca să schimb numerele provizorii ale unui autoturism.
1. Am scos la imprimantă Cererea solicitantului şi am completat-o. O găsiţi pe site-ul prefecturii de obicei. Eu am gasit-o aici. La numărul de identificare se completează cu seria de şasiu. Restul datelor sunt uşor de identificat.
2. Asigurare auto RCA pentru 30 de zile, se poate face la orice firmă care face RCA. Asigurarea este bine să începă odată cu ziua în care veţi scoate numerele provizorii, altfel numerele vor expira odată cu asigurarea. Dacă puteţi face asigurarea direct pe 6 luni, puteţi să o faceţi şi o veţi putea folosi şi la înmatriculare, însă anumite firme de asigurare refuză să o facă dacă nu aveţi plătită taxa de mediu (sau alt act… fiecare cu obiceiul).
3. Plată Taxa de autorizare provizorie a circulaţiei, în valoare de 9 lei. Am plătit-o la Taxe şi impozite (care aparţine de primărie).
4. Plată Contravaloarea autorizaţiei de circulaţie provizorie, în valoare de 13 lei. Am plătit-o la CEC. Dacă aveţi de gând să înmatriculaţi maşina pe numele dvs., vă recomand să platiţi şi taxa de înmatriculare (37 lei), ca să nu mai faceţi alt drum la CEC. Taxa de înmatriculare este valabilă 3 ani.
5. Actul de identitate copie + original
6. Copia declaraţiei vamale. Copie după actele care atesta cum a fost introdusă maşina în ţară (dacă nu provine din România).
7. Copii ale documentelor care atesta dreptul de proprietate. Aici am dus dopie după cartea maşinii şi în plus atât copie după contractul de vânzare-cumpărare, cât şi copie după contractul de vânzare-cumpărare dintre proprietarii anteriori.
8. Plată Contravaloarea plăcuţelor cu număr provizoriu, în valoare de 40 lei. Aceasta se plăteşte la ghişeul de la care primiţi şi numerele provizorii.
Când am ajuns la ghişeul de unde am luat numere provizorii, am avut la mine (între paranteze am scris numerele de la punctele de mai sus): (1) în original, (2) copia, (3) chitanţa originală, (4) chitanţa originală, (5) copie + original, (6) copie, (7) copii, (8) 40 lei cash, pentru plata pe loc.
Toate datele scrise în acest post sunt valabile la data postării. Pentru date exacte, accesaţi site-urile oficiale şi luaţi în considerare documentele actualizate.
Mult succes!
Lasă un răspuns